AFVAL IS DE BASIS
Het materiaal toegevoegd aan de blokken is duurzaam: het bestaat uit maïs, suikerriet en cassave. De planten worden geperst, waarbij het sap (ook wel enzym genoemd) dat vrijkomt wordt vermengd met CO2. Zo ontstaan bolletjes die in vochtige toestand in een mal geperst worden. Het product is milieuvriendelijk en recyclebaar, maar bovenal gemaakt van afval. Bij goed gebruik is het absoluut niet kwetsbaar. De levensduur is dan ook 25 tot 30 jaar.


SCHROEFPALEN
Het lichte gewicht van de blokken zorgt voor minimale druk op de fundering. Daardoor kan volstaan worden met grondverbetering of schroefpalen met een door een sonderingsrapport aangegeven benodigde lengte.


FUNDERING
Op de schroefpalen worden zwaardere balken aangebracht van gerecycled kunststof. De samenstelling is duurzaam geoptimaliseerd door toevoeging van plastic afval en 40% textiel dat niet verbrand kan worden. Dit laatste geeft de balken nóg meer stevigheid.


VLOERCONSTRUCTIE
De vloer bestaat uit draagkrachtige aluminium profielen die op de bouwplaats in elkaar gezet kunnen worden. De houten vloer wordt op de balken aangebracht en aan de onderkant wordt bodemfolie en thermokussens aangebracht. Ook zijn er naar wens gerecycled kunststof planken beschikbaar of gerecyclede kunststof platen in verschillende kleurstellingen.


LARIX BALKEN EN KOZIJNEN
De constructie op de fundering sluit de bouwblokken in. De door ons gebruikte balken zijn gemaakt van larixhout, het meest milieuvriendelijke houtsoort. Deze zijn traag groeiend, wat zorgt voor een opmerkelijke hardheid. We hebben met onze leverancier kunnen afspreken dat de balken en kozijnen na een droogtijd ter plekke op maat gemaakt worden. Daarna worden ze rechtstreeks op de bouwplaats geleverd. Door geen overbodige opslag of transport is de CO2-reductie nog optimaler.


BUITENKANT WONING
De balken zijn aan de buitenzijde bedekt met gerecycled kunststof planken voor een langere levensduur. Ook de daklijst is om dezelfde reden met kunststof bedekt. Een uitgekiende maatvoering zorgt ervoor dat achter deze planken, veilingdelen van hout of van gerecycled kunststof aangebracht kunnen worden. Óf platen van weersbestendig materialen.


DAK
De dakconstructie is identiek aan de vloerconstructie. Draagkrachtige aluminium profielen, licht van gewicht en gemakkelijk in elkaar te zetten. Het dak kan ook bestaan uit houten balken. In beide situaties is er in ieder geval géén hijskraan nodig. Op het dak worden isolatieplaten aangebracht, duurzaamheid staat hierin ook centraal. De dakrand is afgewerkt met gerecyclede kunststof platen.


DAKBEDEKKING
Het dak wordt bedekt met Europees EPDM. Het aanbrengen van de EPDM gebeurt door eerst ronde metalen schijven (doorsnee 10 cm) op het dak te schroeven, waar een lijmlaag op zit. Door verhitting van de lijm hecht de EPDM zich aan de ronde schijven. Na zoveel jaar kan de EPDM op dezelfde manier weer worden losgeweekt en mee naar een volgend project.